back to top

3D Yazıcı Dünyasında Bir İlk!

Dünyada Tasarlanan 3 Boyutlu Tasarımlar Uzayda Basıldı!

Herkese merhaba! Bugünkü konumuz 3D yazıcı dünyasında olan bir ilk ile alakalı; 3 boyutlu tasarımlar uzayda basıldı! Evet evet yanlış okumadınız, Çin bir 3D yazıcıyı uzayda test etti! Gelin hep birlikte bu süreç nasıl işlemiş veya ilk basılan baskı neymiş bir bakalım!

Hayatlarımızın bir parçası olmaya başlayan 3D yazıcılar, geleneksel üretim şekillerine kıyasla daha gelişmiş teknikler kullanılmaya başlandığını biliyoruz. Hammaddeleri toz, sıvı veya şerit şeklinde işleme alarak çoklu katmanlar üzerinden baskı yapabilme özelliğine sahipler.

Sanal ortamda tasarlandığından, rahatlıkla tasarımın her ayrıntısına kadar incelenebilme imkanı sunuyor. Bu nedenle 3D yazıcıları, geleneksel üretim şekillerinden ayıran en önemli fark, hammaddeleri 3 boyutlu olarak somutlaştırabilmesidir diyebiliriz.

Havacılık ve uzay sektöründe ise 3 boyutlu yazıcıların uyumu sayesinde geleneksel üretim şekillerinin sebep olduğu sorunlara çözüm olmuştur. Bu çözümlerden bir tanesine 3D yazıcı ile üretimin tasarruflu olmasıdır diyebiliriz. Aynı zamanda 3D yazıcı ile üretim bittiğinde, üretim sonrası çıkan atık maddenin büyük bir kısmı üretimde tekrar kullanılabilecek seviyede geri dönüştürülebilme özelliği olduğunu unutmayalım.

Çin Dünyada Tasarladığı Tasarımları Uzayda Bastı!

Çin Uzay Teknoloji Akademisi (CAST) tarafından geliştirilen 3D yazıcı, uzayda bulunduğu sırada polimer kompozitten oluşan ve karbon fiberle güçlendirilmiş iki adet farklı numune bastı, testte materyallerin işlenme süreci, basma sisteminin materyal kalitesi ve 3D yazıcının hareketlerinin doğruluğu gözlemlendi.

Basında çıkan görüntülere göre uzaya götürülen 3D yazıcı CAST’ın amblemini ve bal peteği şeklini üç boyutlu olarak basıldığı görüldü. CAST ‘ın yaptığı açıklamaya göre artık dünyadan gönderilen tasarımların uzayda basılabileceğini belirtti.

Yaklaşık bir mikrodalga fırının boyutlarında olan 3D yazıcı sayesinde astronotlar istedikleri şekillere sahip plastik nesneler üretebilecek. İhtiyaç duyulan ürünün veya değiştirilmesi gereken parçalar uzay aracının içinde 3D baskı teknolojisi ile rahatlıkla üretilebilecek. Özellikle Mars yolculuğu gibi uzun süreli uzay görevlerinde yararlı olabileceği düşünülmekte diyebiliriz.

Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz