back to top

Dijital Termometre

Bugün sizlerle beraber kendi dijital termometremizi yapacağız. Bu projenin hem işlevsel hem de öğretici olacağını umuyorum. Biraz dijital termometre yapımından ve projemizin çalışma mantığından bahsetmek gerekirse LM35 sıcaklık sensörü ile değerlerimizi alıyoruz gelen analog verilerini çeşitli değişiklikler yaptıktan sonra LCD ekranımıza yansıtıyoruz. Projeyi yapmaya başlamadan önce biraz LM35 sıcaklık sensöründen bahsetmek istiyorum.

LM35DZ  Sıcaklık Sensörü Nedir?

LM35 Sıcaklık Sensörü
LM35 Sıcaklık Sensörü

LM35DZ sensörü sıcaklığı okuyarak analog veriye dönüştürür. Bu veri sayesinde gelen veriyi kod satırında ortamın veya entegre olduğu cihazın sıcaklık verisini elde etmemizi sağlar. Bu yüksek kaliteli sıcaklık sensörü -55°C ile +150°C derece arasında ölçüm yapabilmektedir. Sıcaklığı arttıkça aynı oranda çıkıştaki gerilimi de arttırır. LM35DZ’nin 3 adet bacağı vardır. Bu bacakların işlevlerini aşağıdaki görselde bulabilirsiniz.

LM35DZ Çıkış Pinleri
LM35DZ Çıkış Pinleri

LM35 Sıcaklık Sensörü‘müzden bu kadar bahsetmek konsepti anlamak açısından yeterli olacaktır. Şimdi de projemizin bir diğer elemanı olan potansiyometreye hızlıca değinelim.

Potansiyometre Nedir?

Potansiyometre Nedir?
Potansiyometre Nedir?

Potansiyometre direnç çeşitlerinden biridir. Devreye ne kadar direnç uygulayacağımızı kontrol etmemizi sağlar. Biz ise bu uygulamada LCD’ye giden akıma ne kadar direnç uygulanıp uygulanmayacağını hesaplıyoruz. 

İleride videoda dikkat edeceksiniz ki ben potansiyometreyi en sağa getirdiğim zaman yani dirençi arttırdığım zaman LCD de yazan harfler kayboluyor. Potansiyometre’yi en sola aldığım zaman direnç azalıyor ve bu sefer ekranda aşağıda gördüğünüz gibi beyaz kutucuklar belirmeye başlıyor.

LCD Görsel-1
LCD Görsel-1

Özetle bu projede potansiyometre’yi kullanmamın iki amacı var. Birincisi LCD ye giden akımı kontrol ederek kutucuk(görsel-1) oluşmadan temiz bir görsel elde etmek. İkincisi ise potansiyometre’yi en sağa çevirdiğimde LCD’ye gelen gerilimin sıfırlanmasından kaynaklı aşağıdaki görselde(görsel-2) olduğu gibi hiçbir şeyin görülmemesi.

LCD Görsel-2
LCD Görsel-2

Evet hazırsanız dijital termometre yapımı için gerekli malzemeleri tanıyalım.

Dijital Termometre Yapımı için Gerekli Malzemeler

Termometre Projesi Malzemeleri
Termometre Projesi Malzemeleri
Termometre Proje Görseli
Termometre Proje Görseli

Termometre Projesi Şeması

Termometre Devre Şeması
Termometre Devre Şeması

Termometre Projesi Kaynak Kodları

#include <Arduino.h>
#include <LiquidCrystal.h>
#include <Wire.h>

int lm35Pin = A0; 
LiquidCrystal lcd(0, 1, 8, 9, 10, 11);

void setup() {
  lcd.begin(16,2);
  lcd.setCursor(0,0);
  lcd.print("   Sicaklik  ");
  lcd.setCursor(0,1);
  lcd.println(" Hesaplaniyor ");
  delay(5000);


}

void loop() {
  int celsius_deger = (5.0 * analogRead(lm35Pin) * 100.0) / 6000;  // oynama yapılabilir.
  lcd.clear(); 
  lcd.setBacklight(LOW);
  lcd.setCursor(0,0);
  lcd.print("   Robotistan");
  lcd.setCursor(0,1);
  lcd.print(" Sicaklik: "); 
  lcd.print(celsius_deger);
  lcd.print((char)223);
  lcd.print("C");
  delay(2000);
}

Termometre Proje Videosu

Dijital termometre projesi yapım aşamalarını gördüğümüze ve projemizi tamamladığımıza göre artık siz de projenizi yapmaya başlayabilirsiniz. Dijital termometre projesi için gerekli olan Jumper Kablo, Arduino UNO, Breadboard, LCD Ekran, LM35DZ Sıcaklık Sensörü, Potansiyometre, Direnç gibi malzemelere web sitemizden ulaşabileceğinizi unutmayın. Hemen projeyi, yapmaya başlayarak kendi dijital termometre projenizi yapabilirsiniz.

Son Çıkan Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz