back to top

Fusion 360 Nedir? Nasıl Kullanılır? (Kısa Eğitim)

Merhaba,

Bu yazıda sizlere Fusion 360’ı nasıl edinebileceğinizden, 3D modelleme yaparken ihtiyacınız olacak komutlardan ve STL çıktısını nasıl oluşturacağınızdan bahsedeceğim. Fusion 360 komutları ve özellikleri bakımından çok büyük bir konu bu yazıda size sadece basit olarak nasıl kullanabileceğinizden bahsedeceğim.

Autodesk Fusion 360 Nedir?

Fusion 360 3 boyutlu modeller yapabileceğiniz bu modelleri teste sokabileceğiniz ve modelleri anime edip çıktı edinebileceğiniz bir modelleme programıdır.

Autodesk Fusion 360 Nereden Edinebilirsiniz?

Autodesk üzerinden uygulamayı satın alabilirsiniz. Fiyatlara takılmayın eğer bir eğitim görüyorsanız eğitim lisansı da kullanabilirsiniz. Eğitim lisansı size 3 yıl boyunca orjinal bir Fusion 360 ve mobil cihazlarınızda dizaynlarınızı görüntüleyebileceğiniz A360 kullanabilmenizi sağlayacak. Eğitim için sunulan Fusion 360’ın sitesinden kayıt oluşturup indirme yapmanız gerekir. Bu hesapla Autodesk’in diğer uygulamalarını da (eğitim lisansı sunulan) kullanabileceğinizi belirtirim. İndirme yaparken eğitim gördüğünüz okulu listede göremiyorsanız ekleyebileceğinizi unutmayın.

Eğitim kurumunuzun size vermiş olduğu mail hesabını kullanırsanız kayıt olurken yaşayacağınız sorunları en aza indireceksiniz.

Autodesk Fusion 360 İlk İzlenim ve Komutlar

Doğru bir şekilde yukarıdaki adımları izlediyseniz karşınıza indirme bağlantısı gelecektir. İndirme bağlantısını kullanarak bilgisayarınıza  Fusion 360’ı indiriniz. İlk açılışta size hesap bilgilerinizi soracak ve ardından güncellemeleri kontrol edecektir. Bu adımdan sonra karşınıza aşağıdaki resim gelecektir.

Bu gördüğünüz ekran uygulamanın yerleşik düzeni. Buradaki butonlar sizin çizimlerinizde kullanacağınız seçenekler. Butonlara geçmeden önce size solda gördüğünüz panelden bahsedeceğim. Bu panel siz çizim yaptıkça dallanıp budaklanacak. Bu panelde çizdiğiniz parçaları göreceksiniz. Herhangi biri üzerinde oynamak istediğinizde veya tasarıma başka bir model dahil ettiğinizde o parçaları sol tarafta oluşacak olan “Sketches” ve “Bodies” sekmeleri altında göreceksiniz. Bunları seçerek üzerlerinde işlem yapabilirsiniz.

Alt kısımda gördüğünüz “Time Line” yani zaman çizelgesi yaptığınız her değişikliğin adım adım göründüğü bir cetvel. Burası ilk görünüşte işe yaramaz gelebilir fakat komplike bir model çizerken yaptığınız bir hatayı düzeltirken hayatınızı kurtaracak. Adımları üzerine gelerek ön izleyebilir veya seçerek o değişikliği yeniden yapabilirsiniz. Fakat bu cetvelde oynarken dikkatli olun yapacağınız büyük değişiklikler modelinizin ilerleyen boyutlarında büyük sorunlara yol açabilir.

Uygulama içindeki butonların ne işe yaradığını tablolar yardımı ile sırasıyla açıklayayım.

Solda gördüğünüz seçenekler uygulama içinde “sketch” yani taslak sekmesi altındaki çizim araçları. Buradaki araçları siz 2 boyutta yapacağınız düzenlemeler için kullanacaksınız. İlerleyen zamanlarda arc ve fillet komutları kullanarak 3 boyutlu modellerinizi geliştirebilirsiniz. Ancak buradaki araçlar genel olarak bir taslak üzerinde yani bir 2 boyut üzerinde kullanılır.

Her komutun bir kısayolu vardır zamanla bunlara alışıp hızlı çizimler yapabilirsiniz.

  • “Line” bir taslak üzerine yani 2 boyutlu bir düzen  üzerine çizgi çizmek için kullanılır.
  • “Rectangle” dikdörtgen anlamına gelir ve uygulamada bir kaç şekilde dikdörtgen çizmenizi sağlar.
  • “Circle” daire çizmenizi sağlar.
  • “Ellipse” elips çizmenizi sağlar.
  • “Point” daha çok modelleriniz üzerinde bir nokta işaretlemek için kullanılır.
  • “Text” komutu taslak üzerine veya ürünlerinizin üzerine yazı eklemenizi sağlar. Bu yazının tipini uygulama içinden seçebilir ya da Inkscape üzerinde işleyerek aktarabilirsiniz.
  • “Fillet” modeller üzerinde köşeleri yumuşatmak veya keskinleştirmek için kullanılır.
  • “Offset” ise modelinizin belli oranlarda örneklerinin çıkarılmasını sağlar.
  • “Mirror” komutunu bir modelinizi baz alarak kullanabilirsiniz. Aynı modelden belirleyeceğiniz katmanlar doğrultusunda bir kaç adet oluşturmanızı sağlar.

“Create” yani oluştur sekmesinin altındaki seçenekleri sol tarafta görüyorsunuz. Bu araçlar modellerinize 3. boyut kazandırırken veya modelleriniz üzerinde derinliksel anlamda bir değişiklik yaparken kullanacağınız seçenekler.

  • “Extrude” seçeneği herhangi bir taslak üzerinde oluşturduğunuz herhangi bir 2 boyutlu çizimi derinleştirebilir.
  • “Revolve” modelinizin seçtiğiniz yüzünün, seçtiğiniz eksen boyunca belirli bir seviyede tekrar etmesi, devir yapması anlamına gelir.
  • “Sweep” modelinizin bir yüzünün seçtiğiniz yol boyunca uzatılması veya kısaltılması için kullanılır.
  • “Loft” modelinizin tabanına silindirik bir hacimle derinlik kazandırmak için ihtiyaç duyacağınız araçtır.
  • “Hole” modelinizin içine silindirik bir kesit oluşturmak istediğinizde kullanacağınız seçenek.
  • “Thread” modelinizin içine diş açmak için veya vida oluşturmak için kullanacağınız araçtır. Hata payının öneminin büyük olduğu bir seçenektir.
  • “Box”, “Cyclinder”, “Sphere” ise isimlerinden de anlaşılacağı gibi bu geometrik şekilleri 3 boyutlu bir şekilde taslağınıza eklemenizi sağlar.
  • “Coil” seçeneğini esnek filamentiniz var ise kullanmanızı öneririm. Herhangi bir yay yapmak için kullanabilirsiniz.

Şimdilik size sadece bu seçeneklerden bahsedeceğim ilerleyen zamanlarda Fusion 360 için daha detaylı bir içerik hazırlayabiliriz. 🙂

İlk örneğimize başlayalım.

Fusion 360 Örnek Uygulamalı Eğitim

Adınızın yazdığı bir anahtarlık tasarlamaya ne dersiniz? Hoşunuza gittiyse başlayalım.

Öncelikle “Rectangle” yani dikdörtgen komutunu seçerek ilk “Sketch” yani ilk taslağınızı ve üzerine 2 boyutlu bir dikdörtgen (5x20mm) düzlemini oluşturalım.

Ardından bu dikdörtgenimizi derinleştirip ( 3 boyutlu bir hal aldırmak için “Extrude” komutunu kullanalım. Kısaca E tuşuna basabilirsiniz. Ardından dikdörtgeni seçip gelen kutucuğa ne kadar derinleştirmek istediğinizi belirtin. Bence anahtarlık için 3mm’lik bir kalınlık ideal. Belirttiğim ölçüleri baskı cihazınızın hassaslığına veya kalitesine göre değiştiriniz. Bazı cihazlar ince basımlarda kötü sonuçlar verebiliyor.

Ardından modelimize yazı ekleyeceğiz. Bunun için “Text” komutunu kullanacağız. Bu komut içerisinde yazı tipinizi kendinize göre seçiniz ve yazınıza göre bir boyut ayarlayınız. Daha sonra bu yazıyı kalın hale getirin. Benim tavsiyem kalın ve büyük yazıları derinleştirmenizdir. Aksi halde çıktılarınızda sorun yaşayabilirsiniz. Derinleştirmeyi kendinize göre belirleyin. Ben bu modelde yazımı dışa doğru 0.75mm derinleştireceğim. Extrude komutunu yazı üzerinde kullanarak bunu yapabilirsiniz.

Anahtarlığımızı kullanabilmek için bir delik ekleyelim. Bu deliği yazınızın başlangıç veya bitiş tarafına ekleyebilirsiniz ben başlangıç tarafına ekleyeceğim. Bu deliği oluşturmak için “Hole” komutunu kullanabilirsiniz fakat değişkenleri ayarlamak biraz karmaşık olabileceğinden bir çember oluşturup çemberi anahtarlık boyunda ters yönde derinleştireceğiz. Anahtarlık deliği için yazımı biraz oynatmam gerekti sizin de ihtiyacınız olursa bunu time line kullanarak yapabilirsiniz.

Biraz kaba oldu kenarları biraz yumuşatmamız gerekiyor sanki. Bunun için “Fillet” komutunu kullanacağım biraz rötuş ile son halini getirebiliriz.

Daha sonra 3D printerlarınızda baskı almak için gereken stl uzantılı model çıktınızı almak için file sekmesi altından veya “Make” sekmesi altından “3D Printer” seçeneğini seçin. Akabinde karşınıza gelen kutucuk üzerinde baskı ayarlarınızı seçebilirsiniz. Detaylı baskılarda “Hıgh” seçeneği ile üçgenlerinizi oluşturun. Detay ayarını seçtikten sonra baskısını almak istediğiniz model üzerine tıklayın. Ardından yazıcınızın uygulamasından çıkaracaksanız kutucuk içindeki “Send Printer Utility” seçeneğinin tikini kaldırın. Tamama basın ve kayıt yerinizi seçin. Modelinizin .stl uzantılı baskı dosyası artık hazır. Ayrıntılara da dosyayı ekliyorum.

Anahtarlığımızı tamamladık. Siz de paylaşmak istediğiniz ilgi çekici modelleri yorum kısmından bize gönderebilirsiniz. Tasarım yapmak bu kadar kolay olduğu gibi bizim bu tasarımda kullandığımız araçlar şu anlık denizde kum. Bu yüzden bu alanı seviyorsanız ve daha detaylı modeller yapmak istiyorsanız çok fazla şey öğrenmeniz gerekecek. Fusion 360 tabi ki de bundan ibaret değil. İlerleyen içeriklerde ilgi olması halinde animasyon oluşturma kısmından bahsedebiliriz.

Sorularınızı sormaktan çekinmeyin.

Peşinden gitmeye cesaretiniz varsa, bütün hayalleriniz gerçekleşebilir.

İyi çalışmalar…

Son Çıkan Yazılar

6 YORUMLAR

  1. 4 yıldır fusion 360 kullanıyorum kendi tasarımlarımı 3d printerdan çıkartıp arduino ile çeşitli projeler yapıyorum isterseniz maker videoları için tasarımlar yapıp sizin için video çekip oratk çalışmalar yapabiliriz.

  2. Merhabalar.. 3 boyut programlarından 3dsmax e biraz ilgi göstermeye başladım ama programın arayüzü beni bazen zorluyor. Sizce program üzerinden devam mı etmeliyim yoksa farklı 3dsmax kalitesinde ama kullanımı daha kolay bir program önerebilir misiniz? Bu arada yazınızı okudum emeğinize sağlık

  3. “Loft” modelinizin tabanına silindirik bir hacimle derinlik kazandırmak için ihtiyaç duyacağınız araçtır.
    “Loft” modelinizin tabanına farklı kesitler ile hacimli bir derinlik kazandırmak için ihtiyaç duyacağınız araçtır.

  4. Burcu Hanım, 3DSmax bir görselleştirme yazılımıdır. Unsurları ona göre dizany edilmiştir. 3DSmax ile çok kaliteli animasyonlar oluşturulabilir hatta render alabilirsiniz. Gün ışığı, akışkanların görünümü…vb konularda çok kaliteli görselleştirmeler elde edebilirsiniz. Ancak 3DSmax bir tasarım aracı değildir. bir kere parametrik değildir. İkincisi unsurları modellerken kullanacağınız komular bazı basit işlemler için bile çok uğraştırır. Örneğin oluşturduğunuz poligon tüpün sadece ön yüzünü seçmek için dahi bir kaç kez işlem yapmanız gerekir. Size tavsiyem Fusion360 kullanmaya çalışmanızdır. Pek çok online döküman Autodesk tarafından yayınlanmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz