back to top

Raspberry Pi 4 LED Blink Uygulaması #8

Herkese selamlar, artık Raspberry Pi 4 ile projelerimizi yapmaya başlayabiliriz. Bundan önceki yazılarımızda çeşitli ayarlamalardan ve özelliklerden bahsetmiştik. Eğer Raspberry Pi 4’ü henüz kurmadıysanız ve cihaz hakkında bilgi sahibi değilseniz direkt olarak projelere başlamadan önce geçmişteki yazılarımıza göz atmanızı öneririz. Projelerimizin nasıl ilerleyeceğinden biraz bahsetmek isterim. İlk olarak şunu söylemeliyim ki projeler kolaydan zor seviyeye doğru yavaş yavaş ilerleyecek. Her projede kullanılacak olan komponentlerin hangisi olduğunu yazacak ve çeşitli linkler ekleyeceğim. Bunun yanında proje yazılarımızda devre şemaları ve projenin 10 saniyelik kısa bir videosu sizi bekliyor olacak. Aklınıza takılan her soruyu ne zaman isterseniz gerek forum sitemizden gerekse yorum kısmından dilediğiniz gibi sorabilirsiniz. Şimdi dilerseniz lafı fazla uzatmadan projemize geçelim. Eğer sizde bizimle birlikte projeleri yapmak istiyorsanız hemen sayfamızdan Raspberry Pi 4 temin etmeyi unutmayın.

Raspberry Pi 4 GPIO

Raspberry Pi 4 üzerinde önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi 40 adet GPIO pin bulunmaktadır. Bu pinler sayesinde Raspberry Pi dış dünya ile arasında fiziksel bir arayüz sağlar. En basit düzeyde, pinler açıp kapatabileceğimiz ve sistemin açıp kapatabileceği anahtarlar olarak düşünülebilir. Raspberry Pi üzerinde GPIO pinlerinin ne olduğu belirtilmemektedir. Bu yüzden dolayı aşağıdaki görsel pinleri okumak için referans olarak kullanabilirsiniz.

Raspberry Pi 4 GPIO Pinler
Raspberry Pi 4 GPIO Pinler

Bu pinlerin I2C haberleşme portu(GPIO02 ve GPIO03 pinleri), SPI haberleşme portu(GPIO10, GPIO09 ve GPIO11 pinleri), UART(GPIO14 ve GPIO15 pinleri) seri haberleşme portu gibi işlevleri bulunmaktadır.

LED Blink Uygulaması

Bu proje Raspberry Pi 4 gibi güçlü bir cihaz için basit kaçsa bile serilerin öğretici olması adına kolaydan başlanması taraftarıyım. Hemen projeye geçmeden önce biraz LED Blink uygulaması nedir onun üzerine konuşalım. Devre 1 LED, 1 direnç ile oluşmaktadır. Yazdığımız kod sayesinde raspberry üzerinden kısa süreliğine gelen gerilim ile birlikte LED yanar ve belirli bir süre sonra söner. Raspberry güç aldığı sürece bu döngü bu şekilde devam eder.

LED Blink Uygulaması Kullanılan Malzemeler

Yukarıda belirtmiş olduğum malzemeler benim bu projeyi yaparken kullandığım malzemelerdir. Çeşitli değişiklikler yapılabilir.

LED Blink Uygulaması Devre Şeması

LED Blink Uygulaması Devre Şeması
LED Blink Uygulaması Devre Şeması

LED Blink Uygulaması Kodları

import RPi.GPIO as GPIO 
import time 
# fonksiyon tanımlıyoruz
def blink(pin): 
	GPIO.output(pin,GPIO.HIGH)   # LED’i yak 
	time.sleep(1)                             # 1’lik kadar bekle
	GPIO.output(pin,GPIO.LOW)   # LED’i kapat
	time.sleep(1)                            # 1’lik kadar bekle
	return
GPIO.setmode(GPIO.BOARD)
GPIO.setup(11,GPIO.OUT)
for i in range(0,50): 
blink(11)   # 11 pinli header’a blink fonksiyonunu uygula 

GPIO.cleanup()

LED Blink Uygulaması Proje Videosu

Evet ilk projemizi bitirmiş bulunmaktayız. Umarım sizde keyif almışsınızdır. Son bir kez daha bu projede kullanmış olduğum malzemelerden bahsetmek istiyorum. Bu proje için kullanılan malzemeler 1 Adet LED 5mm, 1 Adet 1K Direnç, 2 Adet Erkek – Dişi Jumper Kablo, 1 Adet Breadboard ve tabi olmazsa olmazımız Raspberry Pi 4.  Bu projelerimizin sayısı artmaya devam edecek. Peki siz de bizimle birlikte bu projeleri yapmak istemez misiniz?  Linux bilginizi geliştirmek, elektronik dünyasına atılmak ve eğlenceli projelere imza atmak için sizi Raspberry Pi 4 ile yolculuğa çıkarıyoruz! Siz de buradan kendinize uygun Raspberry Pi 4’ü satın alarak, bizimle beraber projeleri yapabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Önceki yazımızı okumak için buraya göz atabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Son Çıkan Yazılar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz